Saopštenja


30.7.2019.godine-Saopštenje: Održana V sjednica Tužilačkog savjeta

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, utvrđen je predlog razdjela budžeta svakog državnog tužilaštva posebno i Tužilačkog savjeta za 2020.godinu, kao i nacrt razdjela budžeta Potrošačke jedinice Tužilaštva po programima za 2020.godinu.
Na sjednici je razmatrano 11 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih  tužilaštava.
Tužilački savjet je donio odluku o raspisivanju javnog oglasa za izbor Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.


11.07.2019 -Saopštenje: Položili zakletve državni tužioci 

Pred Tužilačkim savjetom, zakletve su položili Vladan Đalović, izabran za državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i Ljiljana Lakić izabrana za specijalnu tužiteljku u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Čestitajući imenovanim tužiocima, Predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković, istovremeno je izrazio  uvjerenje da će izabrani tužioci nastaviti uspješno da obavljaju tužilačku funkciju, i da će čuvati ugled i dostojanstvo tužilačke organizacije.


11.07.2019.godine-Saopštenje: Podnijet optužni predlog protiv A.S. iz Berana

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je Osnovnom sudu u Beranama podnijelo optužni predlog protiv okrivljenog A.S. iz Berana, zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti na štetu oštećenog I.T. iz Berana.

Osnovno državno tužilaštvo je, takođe, predložilo da se okrivljenom A.S. odredi pritvor. 


09.07.2019.godine - Saopštenje: A.S. odredjeno zadržavanje do 72 sata

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, A.S. iz Berana odredjeno je zadržavanje do 72 sata zbog postojanje osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti.

A.S. je lišen slobode po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama povodom snimka emitovanog na Instagram profilu u kom se upućuju prijetnje zbog iskazane podrške porodici Tomkić iz Berana.

U daljem toku postupka Osnovno državno tužilaštvo u Beranama nastaviće da preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje.


09.07.2019.godine - Saopštenje: Izdat nalog za lišavanje slobode zbog objava na Instagramu

Povodom snimka emitovanom na Instagram profilu A.S. iz Berana, na kom se upućuju prijetnje zbog iskazane podrške porodici Tomkić iz Berana, Osnovno državno tužilaštvo u Beranama dalo je nalog službencima Uprave policije Centra bezbjednosti Berane da se A.S. liši slobode.

Nalog za lišavanje slobode izdat je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo -ugrožavanje sigurnosti. Službenicima Uprave policije takođe je naloženo da se A.S. uz krivičnu prijavu dovede nadležnom državnom tužiocu, koji će u daljem toku postupka preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje.

A.S. iz Berana je ranije, presudom Osnovnog suda u Beranama, oglašen krivim zbog krivičnog djela - uništenje i oštećenje tuđe stvari koje je izvršenog na štetu oštećenog DOO “Luicija trade” iz Berana vlasništvo I.T. iz Berana. Navedenom presudom A.S. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca. Zbog odluke o kazni Osnovno državno tužilaštvo u Beranama izjavilo je žalbu nadležnom sudu.


05.07.2019.godine –Saopštenje: ODT PG ispituje objave portala IN4S

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom objava na portalu IN4S: Ekskluzivno: Deripaska i Roćen oko KAP-a: Pregovori oko "tričavih" tri miliona dolara, Ekskluzivno: Lidija Đukanović: Ja branim ovu državu kad mi muž otputuje, Ekskluzivno: Đukanović i Roćen: Tajni sastanci sa Deripaskom, sprdanje na račun Karića, ko su Medojevićevi izvori, "ideje" sa tajnih sastanaka i Ekskluzivno: DK propituje Roćena kao "malog" od palube i traži mu da pogura ugovor od 170 miliona.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici preduzima sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih na portalu.

Nakon utvrđivanja svih relevantnih činijenica u konkretnom slučaju Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici će, u okviru svoje nadležnosti, donijeti odluku i tome obavijestiti javnost.


01.07.2019.godine – Stanković zatražio provjeru zbog poruka Demokratama

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatrazio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da provjeri da li u porukama koje su putem društvenih mreža upućene predsjedniku i generalnom sekretaru Demokratske Crne Gore ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Poruke putem društvenih mreža predsjedniku i generalnom sekretaru Demokratske Crne Gore uputio je državljanin Srbije N.R..


28.06.2019.godine - Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Podgorici povodom teksta objavljenog na portalu IN4S 28. juna 2019. godine, pod naslovom „SKANDALOZNO: Hrvatski pir u OŠ „Dragiša Ivanović“ – mrš, Srbi, napolje“  preduzima sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih u tekstu.

Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju ovo tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti preduzeti sve mjere i radnje propisane zakonom.


28.06.2019.godine - Saopštenje: Održana IV sjednica Tužilačkog savjeta

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, izabran je Vladan Đalović za državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Takođe je, donijeta odluka o izboru  državne  tužiteljke  u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Ljiljane Lakić za specijalnu tužiteljku u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Tužilački savjet je utvrdio predlog ocjena programa rada kandidata za rukovodioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, po osnovu oglasa TSO br.6/18.

Na sjednici je razmotreno 16 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava.


24.06.2019. godine - Saopštenje: U Bečićima  počela Konferencija predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca  

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na Konferenciji predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca "Međunarodni terorizam i ilegalne migracije" koju organizuje Vrhovni sud Crne Gore u Bečićima.

U uvodnom obraćanju, Vrhovni državni tužilac istakao je da će Državno tužilaštvo u narednom periodu insistirati na potrebi da pored klasičnog krivičnog postupka, državni tužioci budu osposobljeni za proaktivno djelovanje u odnosu na sofisticirane oblike kriminala i umrežavanje sa kolegama iz cijelog svijeta.

“Živi dijalog, koji će narednih dana biti otvoren o ovim temama između kolega iz mnogih država, nema sumnje, umnogome će doprinijeti analitičkom sagledavanju ovih fenomena i nadam se, dati zaključke i smjernice za buduće udruženo djelovanje, jer kada je u pitanju ova tematika za sve nas mora važiti rimski princip – GENS UNA SUMUS (jedan smo rod)“, naveo je Stanković.

Vrhovni državni tužilac je naznačio da borba protiv terorizma i ilegalnih migracija doprinosi stvaranju bezbjednijeg i ekonomski stabilnijeg i nezavisnog društva, spremnog da cijelom svijetu pokaže spremnost za prihvatanjem univerzalnih vrijednosti i skrene pažnju na slavnu tradiciju crnogorske države.

U okviru Konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca Vrhovni državni tužilac održao je sastanak sa Glavnim tužiocima Mehmetom Akarkom (Turska), Peterom Poltom (Mađarska), Francem  Plohom (Austrija), Dragom Šketom (Slovenija), Artom Markuom (Albanija) i Aleksandrom Lumezijem (Kosovo).

Stanković je istakao zadovoljstvo što su kolege posjetile Crnu Goru i posebno naglasio da je bliska saradnja pravosudnih organa ovih država vrlo značajna u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi i drugih teških krivičnih djela.

Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja i iskustva o rezultatima ostvarenim u borbi protiv svih vidova kriminala kao i o mogućnosti produbljivanja saradnje između tužilaštava ovih država naročito u borbi protiv terorizma i suzbijanju ilegalnih migracija.

U uvodnom dijelu Konferencije, učesnicima su se obratili i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde, Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova i Nj.E. Judy Rising Reinke, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori.

Međunarodna Konferencija je okupila najviše predstavnike krivičnih pravosuđa Crne Gore, Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Mađarske, Italije, Kosova, Kuvajta, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Platforma Konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca pruža jedinstvenu priliku za diskusiju o zajedničkim izazovima koje donese međunarodni terorizam i ilegalne migracije, razmjenu ideja i pronalaženje konstruktivnih rješenja kojim će se stvoriti uslovi za djelotvornu borbu protiv ovih vidova kriminala.

Pročitajte kompletno izlaganje


13.06.2019.godine – Saopštenje: Dva lica osumnjičena za ubistvo u Herceg Novom

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, službenici Uprave policije podnijeli su krivičnu prijavu protiv dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su 06.06.2019.godine u Herceg Novom, u naselju Đenovići, kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo, na štetu S.Š.

Postupajući dežurni tužilac u ovom predmetu, odmah nakon obavljenog uviđaja obavio je saslušanje više lica u svojstvu svjedoka, i donio naredbe za sva neophodna vještačenja.

Iz  Forenzičkog centra, Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, dostavljen je dio naređenih vještačenja, među kojima i DNK vještačenje. Sprovedene mjere i radnje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i policije doveli su do pribavljanja dokaza i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, što je rezultiralo podnošenjem krivične prijave.  


03.06.2019.- Saopštenje: Unapređenje tužilačke saradnje

U Budvi je održan seminar posvećen tužilačkoj saradnji Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine sa zemljama članicama Evropske unije.

Bila je to prilika da se tužioci iz zemalja regiona, između ostalog, upoznaju sa prednostima saradnje u okviru evropske jedinice za pravosudnu saradnju(EUROJUST).

Državna tužiteljka za vezu Crne Gore sa EUROJUST-om Jelena Đaletić upoznala je polaznike seminara sa načinom funkcionisanja EUROJUST-a. Tema seminara bila su i iskustva u saradnji zemalja članica Evropske unije i država koje još nijesu članice Evropske unije, ali su na osnovu potpisanih sporazuma, članice EUROJUST-a. 

Tužiteljka Đaletić održala je niz bilateralnih sastanaka s ciljem unapređenja regionalne saradnje, kako bi borba protiv svih vidova kriminala bila uspješnija, a region bezbjedan za život svih građana.   

Evropska jedinica za pravosudnu saradnju (EUROJUST) formirana je s ciljem intenzivinije, udružene  borbe protiv prekograničnog kriminala. Sjedište EUROJUST-a je u Hagu.


29.05.2019.godine - Saopštenje: Državno tužilaštvo posmatrač u mreži za Zajedničke istražne timove

Crna Gora dobila je status posmatrača pri Mreži Zajedničkih istražnih timova (Joint Investigation Team-JIT), instrumentu za pružanje pomoći i olakašavanje istraga koje se odnose na prekogranični kriminal. Zajednički istražni timovi formirani su s ciljem jačanja međunarodne saradnje u krivičnim predmetima.

Sekretarijat Mreže Zajedničkih državnih timova(JIT) uputio je poziv Crnoj Gori da imenuje svog predstavnika pri Mreži JIT-a.  Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odredio je nacionalnog predstavnika pri ovoj mreži.

Poziv za određivanje predstavnika Crne Gore upućen je nakon sastanka nacionalnih eksperata Zajedničkih istražnih timova na kom je dogovoreno da se odobri status posmatrača državama koje nijesu članice Evropske unije, a imaju tužioca za vezu sa EUROJUST-om (Evropske jedinica za pravosudnu saradnju).

Odobravanje statusa posmatrača Crnoj Gori i određivanje nacionalnog predstavnika pri mreži JIT-a doprinijeće poboljšanju  saradnja između Crne Gore i Mreže za Zajedničke istražne timove.


24.4.2019.godine-Saopštenje: Održana III sjednica Tužilačkog savjeta

 
Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za izbor dva državna tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Tužilački savjet je donio odluku o objavljivanju javnog oglasa za izbor rukovodilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama i Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu.

Formirano je Vijeće za ocjenjivanje rada državnih tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Na sjednici je razmotreno 11 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada.

Sjednici je prisustvovala Martina Markolović iz neprofitne nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA). 


24.04.2019.godine – Saopštenje – Pravosuđe po mjeri djeteta

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na Konferenciji organizovanoj u Podgorici povodom predstavljanja inicijative “Jednak pristup djeteta pravdi u zemljama Zapadnog Balkana”.

Riječ je o inicijativi koja se realizuje u Crnoj Gori i Albaniji s ciljem stvaranja preduslova za primjenu pravosuđa po mjeri djeteta, koje podrazumijeva primjenu procedura prilagođenih uzrastu djeteta i  uzima u obzir mišljenje djeteta.

Vrhovni državni tužilac istakao je da Državno tužilaštvo Crne Gore sa posebnim fokusom primjenjuje relevantne propise i daje doprinos poštovanju prava po mjeri djeteta u Crnoj Gori.

“U tom pravcu konstantno analiziramo rad državnih tužilaca za maloljetnike, kao i rad Stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva” – napomenuo je Stanković.

On je podsjetio da Stručna služba Vrhovnog državnog tužilaštva podržava primjenu alternativnih mjera na cijeloj teritoriji države. 

Pored toga Stručna služba kontinuirano radi na unapređivanju postupka procjene, izbora, izricanja i primjene alternativnih mjera, procedure izvršenja i praćenja uspješnosti ispunjavanja vaspitnih naloga.  Osim navedenog, kako je napomenuo Stanković, ova služba istovremeno radi sa djecom žrtvama i svjedocima u krivičnom postupku.

Pročitajte kompletno izlaganje


19.04.2019.godine – Saopštenje – Pokrenuta istraga zbog razbojništva 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je pokrenulo istragu protiv P.M. zbog osnovane sumnje da je izvršio tri krivična djela razbojništvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Osumnjičeni  je 23. avgusta 2018.godine, oko 12.00 časova, u Bulevaru Ivana Crnojevića u Podgorici, maskiran hiruškom maskom, kačketom i tamnim naočarima za sunce, ušao u poslovnicu privrednog društva „Montenegro Airlines“ i pištolj marke „Browning“, koji je neovlašćeno nosio na javnom mjestu, uperio u pravcu zaposlenih-oštećenih Đ.D. i V.B.T.. Zaposlene su iz straha okrivljenom predale novac u ukupnom iznosu od 191,00 euro,  vlasništvo oštećenog privrednog društva.

Osumnjičeni je, maskiran na isti način, 28.decembra 2018.godine, oko 11.00 časova, u ulici Marka Miljanova u Podgorici ušao u turističku agenciju „In Travel“, pištolj marke „Browning“, koji je neovlašćeno nosio na javnom mjestu, okrenuo u  pravcu zaposlenih-oštećenih T. A. i V. V. koje su okrivljenom tom prilikom predale novac u iznosu od 1.452,00 eura, vlasništvo oštećene turističke agencije, kao i svoj novčanik u kojem se nalazilo 200,00 eura novca. Nakon toga okrivljeni je pištolj okrenuo u pravcu oštećenih V. D. i M. L., koji se zatekli u navedenom objektu, i tada mu je oštećeni V. D. predao svoj novčanik u kojem nije bilo novca.

Takođe, 16.aprila 2019.godine, oko 12.00 časova, u ulici Kralja Nikole u Podgorici,osumnjičeni je, maskiran na isti način, ušao u radnju za otkup zlata-„Gold MN“ i okrenuo pištolj u pravcu oštećene U. M.i oštećene L. R.Oštećena U. M. je iz straha otvorila fioke  u kojima nije bilo novca,dok je oštećena L.R. iz straha pobjegla iz radnje, a osumnjičeni je iz njene tašne koja je ostala na stolici u radnji, oduzeo i prisvojio novčanik u kojem se nalazilo 20,00 eura.


17.04.2019.godine - Govor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na panel diskusiji o organizovanom kriminalitetu na Fakultetu pravnih i humanističkih nauka Univerziteta Donja Gorica

Svjestan sam da je ovo vrijeme digitalizacije, sajber kriminala, ali moramo priznati i poremećenog sistema vrijednosti.

I zato je vaša uloga veoma važna, da nam pomognete, da se među vašim vršnjacima, ali i  mlađima od vas, kako se to kaže, ne regrutuju novi članovi kriminalnih organizacija i da tako kriminalne organizacije ne šire svoju mrežu.

Ne treba da vas bude sramota ako danas vozite neko vozilo kao što je nekad bio jugo, kada smo mi bili mlađi, pa se potrudite da uz pomoć znanja zaradite kako biste sjutra sebi mogli da kupite neki novi auto.  Svjestan sam da mladi danas nemaju stpljenja, da hoće sve i odmah, da im je primamljivije da sa nepunih dvadeset voze najbolja vozila. Upravo su to situacije i razmišljanja u kojima kriminalne organizacije vide svoju šansu. Hajde da se svi zajedno potrudimo da im takvu šansu ne pružamo!

Pročitajte kompletno izlaganje


12.4.2019.godine -Saopštenje: Ivanović Đerić položila zakletvu


Danka Ivanović Đerić, izabrana za državnu tužiteljku u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, položila je zakletvu pred Tužilačkim savjetom.
Čestitajući napredovanje državnoj tužiteljki Ivanović Đerić, predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković istovremeno je izrazio uvjerenje  da će tužiteljka nastaviti sa uspješnim obavljanjem tužilačke funkcije.


09.04.2019.godine:  Saopštenje: Uskladiti pravosudnu infrastrukturu Crne Gore sa evropskim standardima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković održao je uvodno izlaganje na konferenciji organizovanoj povodom  predstavljanja  EUROL 2 Izvještaja o procjeni infrastrukture u pravosuđu u Crnoj Gori, kao i Unicefove Studije o modalitetima uspostavljanja prostora prilagođenih djetetu u pravosudnim organima Crne Gore.

Dokumenta predstavljena u Podgorici pokazala su da ni jedan pravosudni organ obuhvaćen izvještajima nije u potpunosti usklađen sa standardima i preporukama Evropske Unije.

Vrhovni državni tužilac istakao je da su izvještaji važni ne samo zato što su odraz realnog sagledavanja ukupne slike pravosudnih infrastrukturnih kapaciteta u Crnoj Gori, već i zbog toga što pružaju komparativnu analizu stanja pravosudnih infrastrukturnih kapaciteta Crne Gore u odnosu na standarde Evropske Unije u ovoj oblasti.

„Upravo zato, ovi dokumenti predstavljaju svojevrsnu mapu kojom se treba rukovoditi u pravcu dostizanja standarda u ovom važnom segmentu rada pravosuđa“,  poručio je Stanković i dodao da se nada da će se već sjutra, u razumnoj i mogućoj mjeri, krenuti u realizaciju datih preporuka.

Pročitajte kompletno izlaganje


05.04.2019.godine – Saopštenje:  Sastanak VDT-a i predstavnika Stejt dipartmenta  

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa predstavanicima Biroa Stejt dipartmenta za borbu protiv trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Sagovornici su analizirali rezultate postinute kroz sprovođenje programa podrške vladavini prava u Crnoj Gori koji se realizuju kroz aktivnosti Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici. U posebnom fokusu bile su obuke u različitim oblastima usmjerene na jačanje kapaciteta Državnog tužilaštva.

Vrhovni državni tužilac naglasio je da je dosadašnje saradnje bila na izuzetno visokom nivou, što, prema njegovim riječima, potvrđuju konkretni rezultati koji se odnose na jačanja državnotužilačke organizacije Crne Gore.

Sagovornici su izrazili spremnost da dosadašnja uspješna saradnja bude nastavljena i u narednom periodu.


05.04.2019.godine – Saopštenje : Nastavak uspješne saradnje sa Savjetom Evrope

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je sa šeficom Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Angelom Longo.

Tema sastanka bile su ostvarene aktivnosti u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku, kao i predstojeća saradnja kroz drugu fazu ovog programa, koja počinje u maju i trajaće naredne tri godine.

Vrhovni državni tužilac naglasio je da Državno tužilaštvo sa Savjetom Evrope ostvaruje veoma kvalitetnu saradnju kroz tri projekta u okviru Horizontalnog mehanizma za zapadni Balkan i Tursku. Riječ je o projektima “Odgovornost u pravosudnom sistemu”, “Borba protiv ekonomskog kriminala” i “Borba protiv zlostavljanja i nekažnjivosti i unapređenje primjene prakse Evropskog suda za ljudska prava na nacionalnom nivou”.

Longo je takođe istakla uspjeh Savjeta Evrope i Vrhovnog državnog tužilaštva u realizaciji brojnih inicijativa koje se odnose na ispunjavanje mjerila za pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji.

Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja o rezultatima ostvarenim u okviru projekta “Borba protiv zlostavljanja i nekažnjivosti i unapređenje primjene prakse Evropskog suda za ljudska prava na nacionalnom nivou”.

Sastanku je prisustvovala i koordinatorka ovog projekta, Ivona Dragutinović.


05.04.2019.godine – Saopštenje ODT Nikšić:  Formirana dva predmeta zbog incidenta nakon fudbalske utakmice
 
Povodom incidenta do kog je došlo nakon fudbalske utakmice koja je u Nikšiću odigrana 03.04.2019.godine između FK Sutjeska  - FK Budućnost u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću formirana su dva predmeta.
 
Predmet protiv 5 lica formiran je nakon što je dežurni tužilac prikupio obavještenja i  dokumentaciju o incidentu do kog je došlo između navijača Budućnosti i pripadnika Uprave policije – CB Nikšić. Osnovano se sumnja da  su ova lica izvršila  krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. 
 
U  Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću takođe je formiran  predmet radi utvrđivanja da li je, eventualno, u postupanju službenih lica - pripadnika Uprave policije prilikom intervencije bilo zloupotrebe službenih ovlašćenja , odnosno  da li u njihovim radnjama, eleventualno, ima elemenata krivičnog  djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.   
 
U toku je prikupljanje obavještenja  od službenika Uprave policije , povrijeđenih navijača , neophodne dokumentacije i video snimaka.


31.03.2019.godine - Saopštenje Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama povodom podmetanja požara na trgovinskom objektu DOO “Lucija Trade” vlasništvo oštećene I.T. iz Berana.

Povodom podmetanja požara na trgovinskom objektu DOO “Lucija Trade” vlasništvo oštećene I.T. iz Berana, koje se dogodilo dana 28.03.2019.godine u naselju Dolac u Beranama, formiran je predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, koje je obavilo i uvidjaj na lice mjesta u prisustvu sudskih vještaka gradjevinske, ekonomsko-finansijske i protivožarne struke, kao i sudskog vještaka iz oblasti elektro struke i energetike.

S tim u vezi, Uprava policije CB Berane je dana 30.03.2019.godine podnijela poseban izvještaj protiv osumnjičenog A.S., iz Berana, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo uništenje i oštetenje tudje stvari.

Osumnjičenom je nakon saslušanja odredjeno zadržavanje u trajanju do 72 časa, a u daljem toku tužilaštvo će preduzimati sve zakonom propisane mjere i radnje.

Izviđaj je u toku.


29.3.2019.godine-Saopštenje: Održana II sjednica Tužilačkog savjeta


Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, razmatran je i usvojen Godišnji izvješaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2018.godinu.

Tužilači savjet je izabrao državnu tužiteljku u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Danku Ivanović Đerić za državnu tužiteljku u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Takođe, obavio je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za napredovanje u Više državno tuzilastvo u Bijelom Polju.

Nakon razmatranja dato je mišljenje na Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Specijalnog državnog tužilaštva, Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama i Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju.

Usvojen je izvještaj o radu Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca za 2018.godinu.

Donijeta je odluka o upućivanju državne tužiteljke u Vrhovnom državnom tužilaštvu Stojanke Radović u Specijalno državno tužilaštvo na period od dva mjeseca, do 01.juna 2019.godine.

Utvrđena su prosječna mjerila kvantiteta rada za viša državna tužilaštva i Specijalno državno tužilaštvo.

Delegiran je član Tužilačkog savjeta prof. dr Velimir Rakočević za člana Komisije za sprovođenje izbora člana savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

Današnjoj sjednici prisustvovali su predstavnica NVO Akcije za ljudska prava i predstavnik FOS medija.


25.03.2019. godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković održao sastanak sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčijevom


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sastao se sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčijevom.

Vrhovni državni tužilac upoznao je ambasadorku Plugčijevu sa statusom i nadležnostima Državnog tužilaštva Crne Gore i ukratko predstavio najznačajnije rezultate rada i planove daljeg razvoja državno-tužilačke organizacije.

Ambasadorka Plugčijeva apostrofirala je značaj saradnje na državnom nivou, ukazujući istovremeno na dalje snaženje odnosa između Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Generalnog tužilaštva Republike Bugarske na bazi Protokola o saradnji iz 2015. godine, koji su dvije strane potpisale u Podgorici.

Sagovornici su razgovarali o mjerama i aktivnostima usmjerenim na produbljivanje saradnje između tužilaštava dvije države naročito na planu razmjene informacija o zakonodavstvu, kao i međunarodnoj pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima.


19.03.2019.godine - Saopštenje Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama

Uprava policije CB Berane je Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama podnijela krivičnu prijavu protiv osumnjičenih N.P. i M.R., oba iz Berana, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda na štetu oštećenog I.T. iz Berana.

Nakon saslušanja osumnjičenih, Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je donijelo rješenje o njihovom zadržavanju u trajanju od 72 časa.

Izvidjaj je u toku.


15.03.2019.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković imao sastanak sa šefom predstvaništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Makavijem Kogalijem

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i šef predstaništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Makavia Kogalia sa saradnicima, razgovarali su danas na temu reformskih procesa u oblasti zaštite prava djeteta, sa akcentom na “Pristup djece pravdi” i “Pravosuđe po mjeri djeteta”. 

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Makavia Kogalia je istakao da je u Crnoj Gori učinjeno mnogo na planu jačanja prava djeteta i da na tome treba čestitati, te da imamo dobar zakonodavni okvir u ovoj oblasti koji je u skladu sa standardima Ujedinjenih Nacija. On je upoznao Vrhovnog državnog tužioca sa inicijativom “Pristup djece pravdi na Zapadnom Balkanu” kojom će između ostalog biti stavljen akcenat na djecu žrtve i svjedoke krivičnih djela i da će u tom smislu biti pružena podrška u narednom periodu.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zahvalio se misiji UNICEF-a u Crnoj Gori na podršci koju pruža dugi niz godina Državnom tužilaštvu, te upoznao sagovornika sa zakondavnim okvirom i organizacijom Državnog tužilaštva posebno ukazujući na značaj i rezultate Stručne Službe Vrhovnog državnog tužilaštva. Vrhovni državni tužilac je istakao značaj državnih tužilaca i lica koja postupaju prema maloljetnicima u postupku, apostrofirajući značaj njihove obučenosti i iskustva za rad u ovoj oblasti. Takođe, naveo  je da je odgovornost u postupanju prema maloljetnicima i uvažavanje najboljih interesa i dostojanstva maloljetnika od izuzetnog značaja u postupku kojem je Državno tužilaštvo permanentno posvećeno, istovremeno iskazujući spremnost da podrži dalje jačanje saradnje u ovoj važnoj oblasti. 


14.03.2019.godine – Saopštenje: Primjenom alternativnih načina rješavanja krivičnih predmeta u Državnom tužilaštvu tokom prethodne godine u humanitarne svrhe uplaćeno skoro 450,000 eura

Tokom 2018.godine  Državno tužilaštvo ostvarilo je izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica. U postupku sudske kontrole potvrđeno je skoro 98% optužnica.

Kada je riječ o optužnim predlozima, tokom postupka prethodnog ispitivanja ovih akata, u preko 99% slučajeva sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka,  niti potrebu boljeg razjašnjenja stanja stvari u predmetu, kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa.

Procenat osuđujućih presuda takođe je visok i iznosi skoro 91%. Oslobađajućom presudom riješeno je manje od 4% optuženja, odbijajućom manje od 2% optuženja.

Tokom prethodne godine u Državnom tužilaštvu zadržan je trend primjene alternativnih načina rješavanja krivičnih predmeta. To potvrđuje podatak da su primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci riješili predmete protiv 617 učinilaca krivičnih djela. Po tom osnovu u humanitarne svrhe uplaćeno je skoro 240,000 eura.

Presudom nadležnog suda, na osnovu sporazuma o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 298 učinilaca krivičnih djela. Uz osudu na kaznu učinioci krivičnih djela obavezani su da u humanitarne svrhe uplate skoro 207,500 eura.

Državno tužilaštvo nastaviće da jača proaktivan odnos državnih tužilaca u gonjenju učinilaca krivičnih djela, posebno u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca,  terorizma, ratnih zločina i trgovine ljudima. 


12.03.2019.godine – Saopštenje : Konferencija o prekograničnoj saradnji u krivičnim stvarima
 
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori je u saradnji sa Udruženjem državnih tužilaca Crne Gore i Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u periodu 11-12. marta, organizovala u Budvi Konferenciju o prekograničnoj saradnji u krivičnim stvarima.
Ova Konferencija je šesta u nizu konferencija na temu prekograničnog kriminala na kojoj su učestvovali predstavnici  organa vlasti Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.
Konferencije kao što je ova, jačaju povezanost između pravosudnih organa i organa za sprovođenje zakona koja vodi ka postizanju konkretnih zadataka u ovoj oblasti. Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i predsjednik Udruženja državnih tužilaca Crne Gore Veselin Vučković izrazili su svoju punu podršku u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori. 

11.03.2019. godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković održao sastanak sa predstavnicima Evropske komisije i međunarodnim ekspertima u oblasti pravosudne saradnje


 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković susreo se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa predstavnicima Evropske komisije i međunarodnim ekspertima u oblasti pravosudne saradnje.

Na današnjem sastanku Stanković je razgovarao sa italijanskim ekspertima, glavnim državnim tužiocem u tužilaštvu u Asti Alebertom Perdukom, predsjednikom građanskog odjeljenja u sudu u Asti Paolom Rampinijem, kao i predstavnicima Evropske komisije Tatianom Romon i Janom Petrijem, o mehanizmima pravosudne saradnje u krivičnim stvarima i učešću državnih tužilaca Crne Gore u međunarodnim tijelima i mrežama.

Vrhovni državni tužilac je ukazao na aktivnosti koje se preduzimaju od strane Državnog tužilaštva u pravcu jačanja međunarodne saradnje.

Stanković je istakao da je uslov jačanja međunarodne saradnje uspostavljanje i jačanje međusobnog povjerenja.

Na sastanku je zaključeno da je međunarodna saradnja i međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima od izuzetnog značaja za efikasnost pravosuđa. 


21.02.2019.godine – Saopštenje: Reagovanje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici povodom emitovanog odgovora u dnevniku TV „Vijesti“ dana 20.02.2019. godine

Povodom izvještavanja novinarke Svetlane Đokić u dnevniku TV „Vijesti“ dana 20.02.2019. godine, vezano za odgovor Višeg državnog tužilaštva u Podgorici na pitanja postavljena u e-mailu od 19.02.2019. godine, od strane TV „Vijesti“ u vezi prekvalifikacije krivičnog djela, povodom ranjavanja novinarke ND „Vijesti“ O.L., saopštavamo da je odgovor ovog tužilaštva očigledno smišljeno, samo djelimično prenijet i to kritički se osvrćući na rad tužilaštva, iako se, da je novinarka objektivno i profesionalno postupila i u cjelosti prenijela saopštenje tužilaštva, jasno moglo zaključiti da je ovo tužilaštvo od samog početka formiranja predmeta na pitanja, upravo ND „Vijesti“, u više navrata dostavljalo odgovore iz kojih se zaključuje, da je za sada predmetni događaj, a zbog značaja samog događaja, koji opredjeljuje činjenica da je kritičnom prilikom došlo do povređivanja novinarke, predmetni događaj kvalifikovalo kao pokušaj ubistva, te da će nakon sagledavanja svih dokaza, posebno rezultata dobijenih putem više naloženih vještačenja, tužilaštvo ocijeniti da li se radi o navedenom krivičnom djelu ili pak nekom drugom krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti, kako je uostalom, u konačnom i uslijedilo.

Radi objektivnog informisanja javnosti, u cjelosti objavljujemo pitanja TV „Vijesti“ i odgovor ovog tužilaštva....pročitajte dokument


19.02.2019.godine - Saopštenje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

Višem državnom tužilaštvu u Podgorici od strane Uprave policije - CB Podgorica danas je podnijeta krivična prijava protiv osumnjičenih F.B., M.M., G.R., D.V., L.B., M.R., F.K., S.B. i M.S., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje u cilju vršenja krivičnih djela i to krivičnog djela teško ubistvo izvršeno dana 21.05.2018.godine na štetu M.K. i krivično djelo teška tjelesna povreda učinjena na štetu novinarke ND "Vijesti" O.L. dana 08.05.2018.godine.

U Višem državnom tužilaštvu u toku je saslušanje osumnjičenih, nakon čega će tužilaštvo u daljem toku postupka preduzimati sve zakonom propisane mjere i radnje.


07.02.2019.godine - OBAVJEŠTENJE o prijemu kandidata u svojstvu pripravnika u državnom tužilaštvu - ISPRAVKA

Na osnovu  člana 17 i 156 Zakona o Državnom tužilaštvu („Službeni list Crne Gore“ broj 11/15 i 42/15) i člana 20 u vezi sa članom 15, 19 i 21 Zakona o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu  (“Službeni list Crne Gore”, br. 55/2016 od 17.08.2016.godine i 57/2016 - ispravka od 25.08.2016. godine) Vrhovni državni tužilac donio je odluku o izboru kandidata Krivaćević Predraga u svojstvu pripravnika u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, s obzirom da je prvorangirani kandidat Tatjana Gogić, koja je je prvobitno izabrana u ODT Pljevlja, dana 07.02.2019. godine u pisanoj formi obavijestila Vrhovno državno tužilaštvo da odustaje od prijave za prijem u radni odnos u svojstvu pripravnika u Državnom tužilaštvu.


01.02.2019. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković održao sastanak  sa Glavnim  državnim odvjetnikom Republike Hrvatske Draženom Jelenićem

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske  Dražen Jelenić na današnjem sastanku održanom u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva razmijenili su mišljenja o dosadašnjoj saradnji Državnog tužilaštva Crne Gore i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Sagovornici su se složili da je međunarodna saradnja ključna u svim vrstama predmeta.

Na sastanku je zaključeno da će nastavak i jačanje saradnje između državnih tužilaštava Crne Gore i Republike Hrvatske biti od izuzetnog značaja za oba tužilaštva.

 


01.02.2019. godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac sastao se sa glavnom tužiteljkom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić  i vršiocem dužnosti glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine Tihomirom Jurkom

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sastao se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa glavnom tužiteljkom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić i Tihomirom Jurkom vršiocem dužnosti glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine.

Susret je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja o dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji između ovih tužilaštava, naročito o pravosudnoj saradnji na  predmetima ratnih zločina, kao i borbi protiv organizovanog kriminala, ali i drugih oblika kriminala.

Poseban akcenat tokom razgovora  stavljen je na buduću saradnju Državnog tužilaštva Crne Gore i ova dva tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkom doprinosu kvalitetnoj međunaradnoj saradnji. 


01.02.2019. godine – Saopštenje: Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije odgovorno za puštenje okrivljenog A. R. na slobodu

U predmetu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, okrivljeni A. R. protiv kojeg se vodi istraga zbog krivičnog djela nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, nalazio se u pritvoru po rješenju Sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici od 04.10.2018.godine, koji pritvor mu je poslednji put produžen rješenjem Vrhovnog suda Crne Gore od 28.12.2018.godine, jer je ocijenjeno da i dalje postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično djelo, kao i da postoji opasnost da bi boravkom na slobodu mogao uticati na saučesnike, a da istraga iz objektivnih razloga nije okončana. Od poslednjeg produženja pritvora ovo tužilaštvo je pribavilo dokaze koji idu u pravcu otkrivanja identiteta drugih saučesnika u ovom krivičnom djelu. Nesporno je da vještak informatičke struke nije izradio nalaz i mišljenje, koji je po ocjeni ovog tužioca nužan radi otkrivanja drugih lica koja su učestvovala u izvršenju ovog krivičnog djela. Vještak je obavijestio tužioca o razlozima zbog kojih nije u roku koji mu je tužilac odredio, izradio nalaz i mišljenje, o čemu je tužilac sačinio službenu zabilješku, koja je sastavni dio spisa koje je Vrhovni sud razmatrao. 

Naime, u spisima postoji zabilješka o aktivnostima i mjerama koje je preduzimao tužilac radi blagovremenog postupanja po naredbi, iz čega proizilazi da u ovom predmetu postupak istrage nije odugovlačen.

Tužilaštvo je postupalo u skladu sa svojim ovlašćenjima i to u zakonom propisanim rokovima. U trenutku razmatranja predloga za produženje pritvora predmet se nalazio u postupku vještačenja, pa je trajanje istrage bilo opravdano, a boravak okrivljenog u pritvoru nužan, jer je evidentno da će isti boravkom na slobodu uticati na ostale saučesnike, na čijem otkrivanju ovaj tužilac u saradnji sa policijom preduzima zakonom propisane mjere, te da je dalje trajanje pritvora u odnosu na okrivljenog bilo nužno.

 


01.02.2019. godine – Saopštenje: Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo krivičnu prijavu M. B.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je dana 31.01.2019. godine odbacilo krivičnu prijavu M.B. podnesenu dana 18.05.2017.godine u odnosu na osumnjičene E.D., K.M., J.B., M.B., M.K. i T.D., zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza, jer je ocijenjeno da ne postoji osnovana sumnja da su izvršili prijavljeno, kao ni drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Krivična prijava M.B. u dijelu koji se odnosi na prijavljenog I.B. zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza, odbačena je rješenjem ovog tužilaštva dana 16.10.2018. godine i ovu odluku je Više državno tužilaštvo u Podgorici, rješavajući po pritužbi M.B. potvrdilo kao pravilnu i zakonitu.


01.02.2019.godine - OBAVJEŠTENJE O PRIJEMU KANDIDATA U SVOJSTVU PRIPRAVNIKA U DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU
 
Na osnovu  člana 17 i 156 Zakona o Državnom tužilaštvu („Službeni list Crne Gore “ broj 11/15 i 42/15) i člana 20 u vezi sa članom 15, 19 i 21 Zakona o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu  (“Službeni list Crne Gore”, br. 55/2016 od 17.08.2016. godine i 57/2016-ispravka od 25.08.2016. godine), Vrhovni državni tužilac donio je odluke o izboru sljedećih kandidata u svojstvu pripravnika u Državnom tužilaštvu:
 
1. Više državno tužilaštvo u Podgorici
Kovačević Velibor
Miloš Rajković
 
2. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici
Sanja Raković
 
3. Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću
Nadežda Kovačević
Mijodrag Andesilić
 
4. Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju
Kristina Knežević
 
5. Osnovno državno tužilaštvo u Baru
Alida Bojadžić
 
6. Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju
Đurović Stefan
 
7. Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom
Stojan Tomić
 
8. Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu
Mirjana Ignjatović
 
9. Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima
Tatjana Gogić
 
10. Osnovno državno tužilaštvo u Plavu
Ivana Bakić
 
Navedeni kandidati će biti obaviješteni od strane tužilaštava u kojima su primljeni o danu zasnivanja radnog odnosa.
 
Kontakt osoba za preuzimanje Odluke o izboru:
Maja Raspopović, savjetnica u Vrhovnom državnom tužilaštvu
Telefon: 020/230-624
Rad sa strankama od 12h-14h
 
Napomena: Kandidati Mila Adžić, Jelena Đurić, Semina Šehović, Natalija Šekularac i Milorad Peković su svojevoljno odustali od prijave za prijem u radni odnos u svojstvu pripravnika u Državnom tužilaštvu, i o tome u pisanoj formi obavijestili Vrhovno državno tužilaštvo. 

31.01.2019. godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvovao na regionalnoj konferenciji Savjeta Evrope


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvovao je na regionalnoj konferenciji Savjeta Evrope “Obaveza izvršenja odluka Evropskog suda za ljudska prava”.

Vrhovni državni tužilac u uvodnom obraćanju naveo je da ohrabruje činjenica da Crna Gora ne pripada državama koje su pod pojačanim nadzorom kada je u pitanju izvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava, ali istovremeno i još snažnije obavezuje državu na poštovanje prioritetne obaveze iz člana 1 Konvencije odnosno garanciju svih prava koja su njom zaštićena.

“S obzriom da je Konvencija “živi mehanizam” čije tumačenje permanentno evoluira naslanjajući se na praksu Suda, to je za nas posebno značajno pratiti stavove Suda u odnosu na one segmente koji se odnose na nadležnosti Državnog tužilaštva” istakao je Stanković.

Stanković smatra da bez obzira da li su razlozi koji mogu navesti na nepostupanje po odlukama Suda, političke ili tehničke prirode, ili se pak radi o tzv. principijelnom neizvršenju odluka, naš zadatak je da kao država pronalazimo mehanizme za njihovo sprovođenje u praksi, tim prije što je na drugoj strani najčešće pojedinac tj. građanin, a kako reče Sula Radov - Ko od nevolje pravdu traži, valja mu i put do pravde učinjeti......Pročitajte kompletno izlaganje


29.01.2019. godine–Saopštenje: Potpisan Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, popisali su Memorandum o razumijevanju između Kancelarije tužioca Mehanizma pri Ujedinjenim Nacijama i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Potpisivanju ovog Memoranduma prethodio je sastanak na kojem je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković upoznao tužioca Bramerca sa radom na predmetima ratnih zločina i istakao da je u radu na ovim predmetima ostvarena saradnja sa državama u regionu, ali i šira međunarodna saradnja.

Stanković je naglasio da se Državno tužilaštvo bori proti nekažnjivosti ratnih zločina, te da je spremno i otvoreno za saradnju sa međunarodnim partnerima u cilju gonjenja učinilaca ovih krivičnih djela.

Sastanku je prisustvovao i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je uputio zahvalnost na saradnji i otvorenosti Kancelarije Mehanizma, te činjenici da su pokazali da je moguće otkriti učinioce ovih krivičnih djela i konačno ih privesti pravdi.

Katnić je naveo da Tužilaštvo pruža svakodnevnu pomoć kolegama iz regiona na planu istraživanja aktuelnih predmeta ratnih zločina. Glavni specijalni tužilac je istakao da  postoji prostor i za druge oblike saradnje sa Tužilaštvom mehanizma.

Tužilac Bramerc je istakao da je svjestan složenosti istorijske situacije u državama u regionu, te ukazao na značaj pružanja pravne pomoći na međunarodnom nivou. Bramerc smatra da je država Crna Gora  najbolja u regionalnoj saradnji na polju istraživanja ratnih zločina, a činjenica da crnogorsko tužilaštvo djeluje proaktivno uz podršku Tužilaštva mehanizma, čini ovaj sastanak produktivnijim. 

Nakon potpisivanja ovog Memoranduma, vrhovni državni tužilac g. Stanković, naveo je da se pravosudno suočavanje sa ratnim zločinima i njihov krivičnopravni tretman susreću  sa brojnim specifičnostima koje potiču iz posebnih karakteristika ovih krivičnih djela. “Kažnjavanje za ratne zločine nosi u sebi duboke implikacije šireg društvenog karaktera, te predstavlja indikator demokratskih kapaciteta i vladavine prava u svim državama koje su suočene sa ovim problemom”, rekao je Stanković. 

Vrhovni državni tužilac smatra da je cilj potpisivanja današnjeg Memoranduma o razumijevanju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove da Tužilaštvo Mehanizma obezbjeđuje informacije, materijale, dokaze i drugu pomoć koju Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore bude tražilo u svrhu izviđaja, istrage ili sudskih postupaka u vezi sa teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava učinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine.

Stanković je ovom prilikom poručio da istraživanje i procesuiranje ratnih zločina neće imati alternativu, te da će Državno tužilaštvo permanentno goniti učinioce ovih krivičnih djela.

“Pogled u bolju budućnost zahtijeva da ratni zločini budu do kraja istraženi, a izvršioci budu izvedeni pred lice pravde”, zaključio je Vrhovni državni tužilac.

Tužilac Serž Bramerc je vrhovnom državnom tužiocu izrazio zahvalnost na ukazanom povjerenju u odnosima između ova dva tužilaštva. Bramerc je istakao da je jedan od prioriteta Međunarodnog rezidualnog mehanizma podrška u krivičnom gonjenju.

“Potpisivanjem Memoranduma pokušaćemo da  podignemo saradnju na jedan viši nivo čime će ova dobra saradnja postati još bolja“, rekao je Bramerc. Bramerc je naglasio da će se putem ove saradnje organizovati niz obuka i zajedničkih aktivnosti u cilju razmjene znanja i iskustava između kolega.

Bramerc je istakao da Državno tužilaštvo ima jak tim što je bitno za dalje unaprjeđenje saradnje i uspjeh u konkretnim predmetima. 


18.01.2019.godine – RANG LISTA - PRIPRAVNICI

Na osnovu člana 19 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu (“Službeni list” Crne Gore 55/16 i 57/16), utvrđuje se 

RANG LISTA KANDIDATA

Po javnom oglasu Tu.br.504/18 objavljenom dana 20.12.2018. godine u   Službenom listu Crne Gore, 19.12.2018. godine u jednom štampanom mediju, odnosno 18.12.2018. godine na internet stranici Vrhovnog državnog tužilaštva

Otvorite dokument


14.01.2019.godine – Saopštenje: Tužilaštvo će ispitati „aferu Atlas“

Državno tužilaštvo Crne Gore, u skadu sa Ustavom i zakonom, preduzeće sve neophodne mjere i radnje kako bi se u slučaju, javnosti poznatom kao, afera Atlas utvrdile sve neophodne činjenice. Ukoliko se utvrdi da je učinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti za to će se snositi odgovornost.

Državno tužilaštvo i u ovom , kao i u svim drugim predmetima, isključivo će primjenjivati zakon koji je jednak za sve.

O utvrđenom činjeničnom stanju javnost će biti blagovremeno informisana. 


03.01. 2019.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA

-Da li ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli od kada ste izabrani za VDT-a 2014. godine? Šta vidite kao Vaš najveći uspjeh, a gdje smatrate da se moglo više uraditi?

Već sam jednom prilikom rekao da ne smijemo da dozvolimo da nas ponese zadovoljstvo učinjenim, jer bi to značilo stagnaciju, a samim tim i zaostajanje, a za to nemamo ni vremena ni prostora. Treba međutim biti otvoren i glasno i jasno konstatovati da Tužilaštvo danas i prije četiri godine nije ista institucija. Može nekom zazvučati neskromno, ali za jedan mandat bilo bi dovoljno formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i Sekretarijata Tužilačkog savjeta, a mi smo prethodnih godina uradili mnogo više od toga. Postignuti su vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavili smo ili prosirili saradnju na međunarodnom i unutrasnjem planu, unaprijedili administrativne kapacitete i informaciono komunikacione tehnologije. Otvorili smo instituciju, pa tako Vi i Vase kolege lakše mozete da dođete do informacija. Svjestan sam da biste vi uvijek htjeli više, ali samo se sjetite da li ste prije četiri - pet godine mogli da ostvarite bilo kakvu komunikaciju, pa i da , zasto ne reći, organizujete intervju poput ovog.

Znam da će uvijek biti onih kojima nista od toga neće biti dovoljno da bi konstatovali napredak u državnotužilačkoj organizaciji, ali kao što sam već rekao, treba biti posebno maliciozan pa ne primjetiti da je Državno tužilaštvo danas nekoliko koraka ispred one organizacije koju smo zatekli.

To nikako ne znači da smo učinili sve što smo planirali, ali to nam ostaje kao zadatak i u nastupajućoj godini.

Kompletan intervju procitajte u prilogu

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković za video servis agencije MINA odgovorio je na pitanja:

-Da li ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli od kada ste izabrani za VDT-a 2014. godine? Šta vidite kao Vaš najveći uspjeh, a gdje smatrate da se moglo više uraditi?

-Da li ste zadovoljni rezultatima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića? Da li biste ga sada, nakon ovog perioda, ponovo predložili za tu funkciju? Kako komentarišete optužbe dijela opozicije na njegov račun, a u vezi sa slučajevima terorizam u pokušaju i pranje novca tokom izborne kampanje?

-Kakav je Vaš stav u vezi sa predlozima dijela opozicije o reizboru tužilaca? Da li je to moguće uraditi u Crnoj Gori?

 

 

 


26.12.2018.godine – Saopštenje: Održan sastanak sa ambasadorkom  Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Vrhovni državni tužilac upoznao je ambasadorku Rajnke sa organizacijom Državnog tužilaštva i istakao da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet u radu Državnog tužilaštva, a kako se radi o globalnom problemu to je u ovoj  oblasti međunarodna saradnja od izuzetnog značaja. Stanković je istakao da je transparentnost rada Državnog tužilaštva Crne Gore na visokom nivou do kojeg rezultata se došlo kroz preduzimanje disperzivnih mjera u ovoj oblasti kao što su: imenovanje portparola u svakom državnom tužilaštavu, sastanci sa nevladinim sektorom i kontinuirana saradnja sa medijima. Takođe, istakao je da su administrativni kapaciteti i oblast informaciono-komunikacionih  tehnologija Državnog tužilaštva značajno unaprijeđeni.

Vrhovni državni tužilac upoznao je ambasadorku Rajnke sa dosadašnjom saradnjom tužilačke organizacije i  Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost Birou Stejt departmenta za borbu protiv međunarode trgovine drogom i sprovođenje zakona povodom permanentne podrške koju pružaju državno-tužilačkoj organizaciji.

Rajnke je izrazila zahvalnost na prijemu kod vrhovnog državnog tužioca i istakla da Kongres SAD-a podržava razvoj Državnog tužilaštva i  izdvaja sredstva za pomoć u radu cjelokupne državnotužilačke organizacije. Rajnke se posebno osvrnula na pitanje transparentnosti rada i istakla da je za predmete u  krivičnoj oblasti od posebnog značaja da se građani informišu o radu Državnog tužilaštva na koji način se istovremeno uliva povjerenje u rad ovog značajnog državnog organa. Ambasadorka Rajnke je saopštila Vrhovnom državnom tužiocu da je upoznata sa pozitivnim rezultatima Vrhovnog državnog tužilaštva i poručila da će Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici nastaviti sa kontinuiranom podrškom Državnom tužilaštvu.

Vrhovni državni tužilac je na kraju sastanka uručio ambasadorki Rajnke “Zahvalnicu za podršku u radu“ i izrazio zadovoljstvo što će odlična saradnja biti nastavljena u budućnosti.


21.12.2018. godine – Saopštenje: Stanković i Veljović održati sastanak sa Operativnim timom za borbu protiv trgovine ljudima: puna podrška radu Tima; očekuju se konkretni rezultati

                       
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i direktor Uprave policije Veselin Veljović sastali su se danas sa članovima Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima kojim rukovodi rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević.

VDT Stanković i direktor Veljović potvrdili su još jednom kvalitetnu saradnju koju imaju tužilaštvo i policija na otkrivanju i rasvjetljavanju najtežih i svih drugih oblika kriminala.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i direktor Uprave policije Veselin Veljović izrazili su punu podršku radu Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima. Stanković i Veljović su kazali da očekuju da će Operativni tim, uz koordinaciju svih nadležnih organa koji učestvuju u radu Tima, primjenjujući proaktivni pristup, imati efikasne i mjerljive rezultate u identifikovanju slučajeva trgovine ljudima i sa njima povezanih krivičnih djela i njihovom uspješnom procesuiranju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Programa za pružanje pomoći u krivičnim istragama Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (ICITAP). Dogovoreno je da Kancelarija ICITAP-a u Podgorici pruži podršku u jačanju materijalno – tehničkih kapaciteta Operativnog tima i razmjeni iskustava sa ovakvim jedinicama formiranim u SAD-u, kako bi borba protiv trgovine ljudima bila što uspješnija.

Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima formirali su VDT Stanković i direktor Veljović početkom decembra, a Tim, kojim rukovodi tužilac, čine  predstavnici MUP–a, Uprave policije, Tužilaštva i Ministarstva pravde.


20.12.2018.godine - Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica i vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, potpisali su danas Sporazum o praktičnom osposobljavanju pripravnika. 

Polazeći od namjere za obezbjeđenjem kvalitetnog stručnog osposobljavanja lica koja prvi put zasnivaju radni odnos u svojstvu pripravnika u sudovima i Državnom tužilaštvu, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i vrhovni državni tužilac su saglasni da će Sporazum značajno doprinijeti unaprjeđenju sadržaja praktičnog dijela stručnog osposobljavanja pripravnika, koji se sprovodi u sudovima i Državnom tužilaštvu, u skladu sa Zakonom o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu. 

Nakon potpisivanja Sporazuma, najviši zvaničnici sudstva i Državnog tužilaštva su izrazili posebnu podršku diplomiranim pravnicima, koji žele da svoju karijeru započnu u sudovima, odnosno Državnom tužilaštvu, uz obećanje da će se ovim Sporazumom steći svi neophodni uslovi za njihovu kvalitetnu i sveobuhvatnu obuku. 

 


18.12.2018.godine - Javni oglas za potrebe Državnog tužilaštva (pripravnici)

Na osnovu člana 17 i 156 Zakona o Državnom tužilaštvu („Službeni list CG“ broj 11/15, 42/15, 80/17 i 10/18), člana 17 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu („Službeni list CG“ broj 55/16 i 57/16) i Plana potrebnog broja pripravnika u Državnom tužilaštvu Tu. broj 284/17 od 08.06.2017. godine,
 
VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
objavljuje 
JAVNI OGLAS
za potrebe Državnog tužilaštva
 
 
1. Pripravnik/ca – Više državno tužilaštvo u Podgorici
- Izvršilaca: 2, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
2. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
3. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću
- Izvršilaca: 2, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
4. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
5. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Baru
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
6. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
7. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
8. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
9. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
10. Pripravnik/ca – Osnovno državno tužilaštvo u Plavu
- Izvršilaca: 1, na određeno vrijeme u trajanju od 3 (tri) godine,
- Visoko stručno obrazovanje u obimu od 240 CSPK-a (VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja), Pravni fakultet
- Položen ispit za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike)
 
Potrebna dokumentacija:
 
- Prijava u kojoj je naznačeno ime i prezime, adresa, kontakt telefon kandidata/kandidatkinje i naznaka državnog tužilaštva za koje se kandidat/kandidatkinja prijavljuje,
- Uvjerenje o državljanstvu,
- Fotokopija lične karte (kandidati koji posjeduju biometrijsku ličnu kartu, nijesu u obavezi da dostave uvjerenje o državljanstvu, već ovjerenu kopiju biometrijske lične karte),
- Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova radnog mjesta,
- Uvjerenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti,
- Diploma ili uvjerenje o završenom četvorogodišnjem programu na Pravnom fakultetu, VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja (u kojoj je naznačena prosječna ocjena studiranja), 
- Uvjerenje o položenom ispitu za pripravnike u sudovima i Državnom tužilaštvu (ispit za pripravnike), izdato od Ministarstva pravde Crne Gore.
 
Kandidat/kandidatkinja može Vrhovnom državnom tužilaštvu dostaviti kopiju navedene dokumentacije, dok je original dužan pružiti na uvid ovlašćenom službeniku Vrhovnog državnog tužilaštva za sprovođenje oglasa.
 
Vrhovno državno tužilaštvo vodi računa o ostvarivanju prava na srazmjernu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, iz kog razloga se zainteresovani kandidati o navedenom mogu izjasniti u prijavi na javni oglas. 
 
Potrebna dokumentacija u zatvorenoj koverti podnosi se u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa na adresu:
 
VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
Ulica Slobode broj 20,
sa naznakom za javni oglas za potrebe Državnog tužilaštva
Kontakt osoba – Maja Raspopović
Telefon: 020/230-624
Rad sa strankama od 11h-14h
www.tuzilastvocg.me 
 
NAPOMENA: Kandidati koji su studijski program na Pravnom fakultetu završili po Bolonjskom procesu dužni su da dostave diplomu/uvjerenje sa osnovnih i specijalističkih akademskih studija. Kandidati koji su Pravni fakultet završili u inostranstvu dužni su dostaviti i rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave.
 
VRHOVNI DRŽAVNI TUŽILAC
Ivica Stanković s.r.
        

13.12.2018.godine - Saopštenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na međunarodnom kongresu pravnika


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na petodnevnom međunarodnom kongresu pravnika - Kopaoničkoj školi prirodnog prava. Riječ je o 31. susretima pravnika na Kopaoniku koji su ove godine organizovani na temu  “Pravo i zapovest razuma“.

Vrhovni državni tužilac, kao počasni član Kopaoničke škole prirodnog prava, održao je pozdravnu riječ i tom prilikom naveo je da uspjeh u govoru na ovakve teme nije ako damo pravi odgovor, već ako postavimo pravo pitanje: „Ako je pravo minimum morala, da li je moral minimum pravde, odnosno čega je minimum pravda?“

Stanković je na kraju obraćanja poručio: “Mnogo je rukavaca koji nas mogu udaljiti od matičnog toka teme. Zadovoljan sam ako sam ovom riječju doprinio makar podsjećanju na njen izvor. A tema je takva da nam valja – plivati uzvodno.“

Pročitajte kompletno izlaganje


06.12.2018.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac i direktor Uprave policije formirali Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i direktor Uprave policije MUP-a Veselin Veljović su danas održali sastanak na kojem je ocijenjeno da je saradnja policije i tužilaštva profesionalna i kvalitetna, sa konkretnim rezultatima u borbi protiv najtežih i svih drugih oblika kriminala.

Napredak u borbi protiv organizovanog kriminala prepoznat je i u Radnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, a ocjene evropskih partnera potvrđuju odlučnost policije i tužilaštva u postizanju mjerljivijih rezultata u ovoj oblasti.

Na sastanku je razmatrana i borba protiv trgovine ljudima, kao jednog od aktuelnih izazova i u državama regiona.

VDT Stanković i direktor Veljović ocijenili su da treba da postoji jača povezanost nadležnih organa u rješavanju ove problematike, kako bi akcije na otkrivanju, suzbijanju i procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima i povezanih krivičnih djela bile pravovremeno koordinirane a time i efikasnije.

Stanković i Veljović su, shodno tome, danas formirali Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima kojim rukovoditi tužilac a čiji članovi su predstavnici MUP–a, Uprave policije, Tužilaštva i Ministarstva pravde.

Uprava policije, u koordinaciji sa tužilaštvom, u kontinuitetu sprovodi akciju trajnog karaktera usmjerenu na otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje trgovine ljudima i bliskih krivičnih djela, a kako bi rezultati u narednom periodu bili još uspešniji policija preduzima brojne aktivnosti u jačanju stručnih i materijalno – tehničkih kapaciteta uz podršku međunarodnih partnerskih organizacija. 


05.12.2018.godine – Saopštenje: Potpisan Protokol o saradnji Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i predsjednik Senata Državne revizorske institucije dr Milan Dabović potpisali su Protokol o saradnji Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije.

Potpisivanje Protokola je usmjereno na unapredjenje medjusobne saradnje sa ciljem otkrivanja nezakonitih radnji subjekata revizije i krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela izvršenih od strane službenog ili odgovornog lica u subjektu revizije.

Nakon potpisivanja Vrhovni državni tužilac je istakao očekivanje da će buduća saradnja u ovoj oblasti biti dodatno unaprijedjena, te da će na temeljima dokumenta koji je danas potpisan nastati mjerljivi rezultati iza kojih će sa ponosom stajati Vrhovno državno tužilaštvo i Državna revizorska institucija.

Potpisivanje Protokola organizovano je u okviru projekta „Akcija protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori“ koji se realizuje u Crnoj Gori u sklopu programa „Horizontalni mehanizam za zapadni Balkan i Tursku“ koji finansira Evropska unija i koji je sufinansiran i implementiran od strane Savjeta Evrope.


05.12.2018.Saopštenje: Održan sastanak generalnih tužilaca država Mediterana

Državna tužiteljka za vezu sa Eurojust-om Jelena Đaletić učestvovala je na sastanku generalnih tužilaca država Mediterana koji se održao 3. i 4. decembra u Aix en Provansi, u Francuskoj. Na sastanku su razmatrane mogućnosti za unapređenje mehanizma međunarodne saradnje u krivičnim stvarima, posebno kada je riječ o nedozvoljenoj trgovini (i trgovini ljudima), kako bi se efikasnije postupalo po zahtjevima za međunarodnu pravnu pomoć u predmetima u kojima su involvirane države Mediterana i to: Crna Gora, Francuska, Španija, Maroko, Albanija, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Tunis, Grčka, Kipar, Monako, Hrvatska, Egipat i Alžir.

Sa generalnim tužiocem Egipta Nabeel Sadekom i generalnim tužiocem Kipra Costasom Cleridesom razmijenjene su inicijatie za potpisivanje Memoranduma o saradnji držvnog tužilaštva Crne Gore sa državnim tužilaštvima Egipta i Kipra.


30.11.2018.godine - Saopštenje: Održana VII sjednica Tužilačkog savjeta

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužiilac Ivica Stanković, između ostalog , Tužilački savjet je dao mišljenje na pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Višeg džavnog  tužilaštva u Bijelom Polju, Osnovnog državnog tužilaštva u Biijelom Polju, Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom, Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu i Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu.

Utvrdjena je ocjena kandidata za državnog tužioca za vrijeme inicijalne obuke, Jelene Vučetić i Bisere Hot Hajdarpašić, na osnovu izvještaja Centra za obuku u sudstvu i Dravnom tužilaštvu i mentora o sprovedenoj obuci.

Donijeta je odluka o upućivanju državne tužiteljke u Vrhovnom državnom tužilaštvu Stojanke Radović, u Specijalno državno tužilaštvo na period od dva mjeseca, počev od 01. decembra 2018.godine.

Takodje je donijeta odluka o trajnom dobrovoljnom rasporedjivanju držane tužiteljke Slađane Španjević iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Na sjednici su razmatrane 23 pritužbe na rad državnih tužilaca.


29.11.2018. godine – Saopštenje: Više državno tužilaštvo u Podgorici nije odgovorno za puštanje na slobodu okrivljenog R. R.

U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici okrivljeni R. R. protiv kojeg se vodi istraga zbog krivičnog djela - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija nalazio se  u pritvoru koji mu je određen rješenjem sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici od 29.06.2018.godine, a posljednji put produžen rješenjem Vrhovnog suda Crne Gore od 25.10.2018. godne, jer je ocjenjeno da i dalje postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično djelo, te da istraga nije okončana iz objektivnih razloga. Od posljednjeg produženja pritvora tužilaštvo je pribavilo odgovarajuće dokaze, nakon čega je donijeta naredba za sprovođenje određenog vještačenja, a koje vještačenje je okončano dan nakon što je donijeta odluka da se odbije predlog tužilaštva da se okrivljenom produži pritvor za još jedan mjesec.

Dakle, postupak istrage u ovom predmetu nije odugovlačen, niti je prekoračeno razumno vrijeme trajanja pritvora. Suprotno tome, tužilaštvo je postupalo u skladu sa svojim ovlašćenjima i u zakonom propisanim rokovima. U trenutku razmatranja predloga za produženje pritvora predmet se nalazio u postupku vještačenja, pa je time trajanje istrage bilo opravdano, a dalji boravak okrivljenog u pritvoru nužan, s obzirom na to da se radi o licu kojem je pritvor određen zbog postojanja bojazni da će ponoviti krivično djelo.


23.11.2018. godine - Saopštenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i državni tužilac Palestine dr Ahmad Barak potpisali  Memorandum o saradnji između Državnog tužilaštva Crne Gore i tužilaštva Palestine

 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i državni tužilac Palestine dr Ahmad Barak potpisali su Memorandum o saradnji između Državnog tužilaštva Crne Gore i tužilaštva Palestine. 

Državno tužilaštvo Crne Gore i tužilaštvo Palestine saglasili su se, prepoznajući zajedničke napore, da će sarađivati u cilju zaštite ljudskih prava i sloboda sa stanovišta razumijevanja njihovog značaja u jačanju i unaprjeđenju saradnje u borbi protiv kriminala. Nakon potpisivanja Stanković je istakao da svaki vid međunarodne saradnje razvija nove mogućnosti i otvara puteve preko kojih se stvaraju nove vrijednosti i znanja. Takođe je istakao da na temelju poštovanja prava nastaju najbolji odnosi saradnje, i među pojedincima i među državama.

Vrhovi državni tužilac poručio je: „Put kojim se kreće državno tužilastvo bilo koje države od iskona do danas, nije lak. To je borba kojoj se granica ne može predvidjeti, baš kao što se ne može predvidjeti granica aktivnostima onih protiv kojih se borimo. Upravo zato, samo ujedinjeni na svim meridijanima, možemo biti u prednosti nad svim oblicima kriminala.”

Stanković je naglasio da potpisivanje ovog Memoranduma o saradnji ima posebno svečanu notu jer se potpisuje u okrilju proslave povodom 15. novembra Nacionalnog dana Države Palestine, čime se dodatno ističe njegov značaj.

Javni tužilac Države  Palestine dr Ahmad Barak naglasio je da saradnja između tužilaštva Palestine i Državnog tužilaštva Crne Gore predstavlja kamen temeljac za jačanje bilateralnih odnosa dvije države. Takođe, tužilac dr Barak je naveo da će ova saradnja omogućiti efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Pročitajte kompletno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca


06.11.2018.godine – Saopštenje: U Danilovgradu aktivirana eksplozivna naprava, a u Podgorici ručna bomba

Službenici OB Danilovgrad, tokom noći 06.11.2018.godine u 02.30 časova, obavijestili su državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da je u mjestu Stologlav bb, opština Danilovgrad, došlo do aktiviranja eksplozivne naprave na putničkom vozilu marke „VW Passat“, vlasništvo oštećenog R. Z., službenika ZIKS-a. Nakon događaja državni tužilac je izašao na lice mjesta i sa policijskim službenicima i vještakom za PEH obavio uviđaj. Utvrđeno je da su oštećena još dva putnička vozila koja su se nalazila u blizini, kao i stakla na prozorima stana oštećenog. Sa lica mjesta izuzeti su tragovi, koji će biti predmet odgovarajućih vještačenja.

Iste noći, u naselju Konik, u Podgorici, za sada neidentifikovano lice je aktiviralo ručnu bombu, u dvorištu porodične kuće vlasništvo oštećenog H. T. Dežurni tužilac je izašao na lice mjesta i u prisustvu ekipe za uviđaje Kriminalističke tehnike i vještaka za PEH izvršio uviđaj. Na licu mjesta je konstatovano da je došlo do oštećenja putničkog vozila marke „Mercedes“ vlasništvo oštećenog, te stakla na kući. Kriminalistički tehničar je tom prilikom sa lica mjesta izuzeo tragove, koji će biti predmet odgovarajućih vještačenja.

U oba slučaju tužilac je policiji dao naloge da prikupljaju dokaze u cilju utvrđivanja identiteta izvršilaca i svih činjenica važnih za krivično gonjenje.


01.11.2018. godine – Saopštenje: Organizovana svečanost povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
 
U Bečićima je organizovana centralna svečanost povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore. Prisutne goste pozdravio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković koji je podsjetio na konkretne rezultate koje je Tužilaštvo ostvarilo u prethodnom periodu i istovremeno poručio da je državnotužilacka organizacija danas sa drugačijim likom.

“Po naredbama Tužilaštva rasvijetljena su najteža krivična djela, a lišeni slobode i procesuirani brojni pripadnici kriminalnih grupa”, istakao je Stanković i dodao da “samo zajednički timski rad tužilaca koji rukovode istragom i  službenika Uprave policije šalje jasnu poruku svim pripadnicima kriminalnih organizacija da ne mogu biti iznad institucija  i da će se naći pred licem pravde prije ili kasnije”.

Vrhovni državni tužilac naglasio je da je unaprijeđena i međunarodna saradnja. Crnogorski tužioci postali su dio Svjetskog udruženja tužilaca, što će olakšati uspostavljanje neposrednih kontakata sa ciljem razmjene podataka sa kolegama iz čitavog svijeta. Osim toga, podsjetio je Stanković, uspostavljena je efikasna i kvalitetna saradnja sa Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju (EUROJUST).

Stanković je naglasio da je u svim oblicima djelovanja Državno tužilaštvo nastojalo i nastoji da bude respektabilan partner, a ne  puki izvršilac bilo čijih očekivanja.

“U Državnom tužilaštvu Crne Gore cijenimo savjete i preporuke, ali ne dozvoljavamo da na osnovu njih donosimo odluke. Vodićemo se, kao i do sada, jedino interesima državnotužilačke organizacije, a u praksi isključivo primjenom zakonskih propisa, odnosno ustavnih ovlašćenja”, poručio je Vrhovni državni tužilac.

On je sve prisutne kolege podsjetio na odgovornost koju imaju “ne pred javnošću, ne pred drugima, već sami pred sobom i pred zakonom”

Ovogodišnji Dani državnih tužilaca obilježavaju se u duhu “Tužilačke etike”.

Tradicionalni susreti državnih tužilaca Crne Gore završavaju se sjutra.

Pročitajte kompletno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca


25.10.2018. godine – Dani državnih tužilaca Crne Gore biće održani od 31. oktobra do 2. novembra 2018.godine u hotelu Sentido - Tara u Bečićima.

Svečano otvaranje, na kom će govoriti Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, biće organizovano u četvrtak, 1. novembra, sa početkom u 10.00 sati.

Svečanost povodom otvaranja Dana državnih tužilaca biće otvorena za javnost.

Nakon svečanog biće održan radni dio skupa, na temu – Tužilačka etika.

Potrebno je da medijske kuće zainteresovane za praćenje događaja akredituju novinarske ekipe (ime i prezime novinara i snimatelja/fotoreportera) putem mail adrese - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , NAJKASNIJE DO SRIJEDE, 31.10.2018. godine u 12 sati. 


22.10.2018.godine - Saopštenje: Održan Konsultativni Forum generalnih tužilaca i direktora javnih tužilaštava država članica Evropske unije u Hagu

Državna tužiteljka za vezu sa Eurojust-om Jelena Đaletic, prisustvovala je Konsultativnom Forumu generalnih tužilaca i direktora javnih tužilaštava država članica Evropske unije, koji je održan u Hagu.

Na Forumu su, između ostalog,  razmijenjena dosadašnja iskustava u praksi o istragama i pravosudnoj saradnji u borbi protiv terorizma, kao i o izazovima i mjerama koje se preduzimaju na suzbijanju terorizma.


19.10.2018.godine - Saopštenje

Tužilački savjet je donio odluku da se Grujo Radonjić, državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, privremeno udalji od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, do okončanja krivičnog postupka protiv imenovanog za krivično djelo iz člana 252 stav 4 u vezi stava 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.


12.10.2018.godine - Saopštenje: Izabrana državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju

Pred Tužilačkim savjetom, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, izabrana državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, Katarina Kljajević položila zakletvu.

Čestitajući imenovaoj tužiteljki, predsjednik Tužilačkog savjeta, Ivica Stanković, istakao je da je napredovanje u karijeri odraz dosadašnjeg kvalitetnog rada u tužilaštvu. 


04.10.2018.godine - Saopštenje: U Petrovcu počeo dvodnevni seminar na temu “Samostalnost i odgovornost državnih tužilaca – standardi i preporuke Savjeta Evrope”

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore jedan je od organizatora dvodnevnog seminara koji se održava u Petrovcu.

Seminar pod nazivom “Samostalnost i odgovornost državnih tužilaca – standardi i preporuke Savjeta Evrope” predstavlja aktivnost projekta “Odgovornost u pravosudnom sistemu” koji se realizuje u okviru zajedničkog programa Savjeta Evrope i Evropske unije “Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku”.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković otvorio je seminar i tom prilikom istakao da je “samostalnost” jedan od ključnih izazova u radu državnih tužilaca, te da ista nije privilegija koja se konstituiše radi bilo čijeg komfora, već zahtjev i nužnost koji proističu iz zahtjeva svake pravne države, odnosno obaveze da gonjenje učinilaca krivičnih djela ne bude determinisano dnevnopolitičkim prilikama ili surovom snagom bilo kojeg drugog uticaja.

Stanković je naglasio da biti samostalan, znači imati objektivnu mogućnost i subjektivnu hrabrost da djelovanje zasnivamo na sopstvenim stručnim i etičkim nazorima, a ne tuđim nalozima.

“Stoga je važno zaključiti da je kohezija samostalnosti i odgovornosti državnog tužioca upravo dimenzija u kojoj se prepliću lična i stručna etika i hrabrost pojedinca”, zaključio je Stanković.    

Cilj seminara je da se rukovodiocima državnih tužilaštava, državnim tužiocima u Vrhovnom državnom tužilaštvu i članovima Tužilačkog savjeta predstave relevantni standardi Savjeta Evrope u dijelu samostalnosti i odgovornosti državnih tužilaca, sa fokusom na predstavljanje mišljenja Konsultativnog vijeća evropskih tužilaca (CCPE), savjetodavnog tijela Savjeta Evrope. Takođe, seminar je bio dobra prilika za razgovor državnih tužilaca sa međunarodnim ekspertima  o pitanjima poput izazova na planu institucionalne samostalnosti državnih tužilaštava i autonomije državnih tužilaca u zemljama članica Savjeta Evrope; izbora, napredovanja i ocjenjivanja državnih tužilaca; statusa državnih tužilaca u dijelu zarada i ostavrivanja prava na penziju; odovornosti državnih tužilaca sa fokusom na primjeni  etičkog kodeksa i odnosa državnih tužilaštva sa medijima.

Tokom seminara predstavljena je publikacija “Mišljenja Konsultativnog vijeća evropskih tužilaca” koja sadrži prevode dvanaest do sada usvojenih mišljenja ovog tijela koje okuplja tužioce iz svih zemalja članica Savjeta Evrope.

Pročitajte kompletno izlaganje


28.09.2018.godine – Saopštenje

U nastavku VI sjednice Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, izabrana je državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, Katarina Kljajević, za državnu tužiteljku u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, u postupku napredovanja.

Donijeta je odluka o izboru Anđe Radovanović za kandidatkinju za državnu tužiteljku u osnovnom državnom tužilaštvu, prema redosljedu sa rang liste, kao i odluka o raspoređivanju kandidatkinje za državnu tužiteljku na inicijalnu obuku u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Na sjednici je, takođe, utvrđena dopuna Liste mentora iz reda državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji ispunjavaju uslove iz člana 33 stav 2 Zakona o Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu.


28.09.2018 godine -  Saopštenje: Zakletve položili novoizabrani državni tužioci

Pred Tužilačkim savjetom Crne Gore, danas su položili zakletve državni tužioci prvi put izabrani na tužilačku funkciju: Ivana Vuksanović, državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Siniša Milić i Marija Kažić, državni tužioci u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru i Maja Rađenović Drakulić, državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama.


28.09.2018. godine – Saopštenje: Podnijet optužni predlog protiv okrivljenog G. K. iz Podgorice

Osnovno državno tužilaštvo u Baru je Osnovnom sudu u Baru podnijelo optužni predlog protiv okrivljenog G. K., zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo  - nasilničko ponašanje, učinjenog na štetu M. M., novinarke u TV A1.


25.09.2018. godine – Saopštenje: Podnijet optužni predlog protiv okrivljenog E. H.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužni predlog protiv okrivljenog E. H., zbog osnovane sumnje da je izvršio tri krivična djela i to: napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.  

Tužilaštvo je, takođe, predložilo da se okrviljenom produži pritvor. Sud je prihvatio predlog tužilaštva i danas produžio pritvor okrviljenom E.H.


24.09.2018. godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac održao sastanak sa ministrom pravde Rumunije Tuodorelom Toaderom

 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je sa ministrom pravde  Rumunije  Tuodorelom Toaderom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Vrhovni državni tužilac je upoznao ministra pravde Rumunije sa primjenom organizacionih zakona, sa posebnim akcentom na rezultate Tužilačkog savjeta i Specijalnog državnog tužilaštva. Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa postojećim ustavnim i zakonskim rješenjima koja se odnose na uslove i način izbora Vrhovnog državnog tužioca, kao i ovlašćenja Ministarstva pravde u odnosu na Državno tužilštvo.

Vrhovni državni tužilac je iskazao spremnost za nastavak saradnje između državnih tužilaštava Crne Gore i Rumunije, koja bi bila vrlo značajna sa aspekta borbe protiv svih vidova kriminala.


24.09.2018. godine –  Saopštenje: Prilikom obavljanja radova na pekarskoj mašini, smrtno stradao P. LJ.

U Beranskom naselju Pešca , oko jedan sat nakon ponoći,  smrtno je stradao P.Lj. tokom radova na pekarskoj mašini.   
Uviđaj je na licu mjesta obavio državni tužilac iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, u prisustvu službenika Uprave policije CB Berane i sudskih vještaka mašinske struke i zaštite na radu. Nakon uviđaja tijelo stradalog upućeno je u Klinički centar Crne Gore radi obdukcije.

U toku izviđajnog postupka izdate su naredbe za  neophodna vještačenja. Uzrok smrti nastradalog lica bice utvrđen nakon rezultata vještačenja i analize drugih prikupljenih dokaza.


22.09.2018.godine - Saopštenje: Održana VI sjednica Tužilačkog savjeta

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, utvrđene su ocjene za  kandidate za državne tužioce za vrijeme inicijalne obuke na osnovu izvještaja Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu i mentora, nakon cega  su izabrani državni tužioci i rasporedjeni u osnovna državna tužilastva, i to: Ivana Vuksanović u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, Siniša Milić i Marija Kažić u Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru i Maja Rađenović Drakulić u Osnovno državno tužilaštvo u Beranama.

Tužilački savjet je obavio intervju sa kandidatkinjom prijavljenom na javni oglas za napredovanje u Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju.

Utvrđene su ocjene pisanog testa i obavljen je intervju sa kandidatima  prijavljenjim na oglas za izbor jednog državnog tužioca u osnovnim državnim  tužilaštvima.

Na sjednici su takođe, utvrđena prosječna mjerila kvantiteta rada za Specijalno državno tužilaštvo.

Nastavak šeste sjednice Tužilačkog savjeta, planiran je za 28. septembar 2018.godine, sa početkom u 16:30 časova.


20.09.2018. godine – Saopštenje: Službeniku ZIKS-a određeno zadržavanje

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilastvu u Podgorici, službeniku Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) D.Đ. određeno je zadržavanje, zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela - zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Službenik ZIKS-a tereti se da je sestri zatvorenika, prilikom posjete, predao mobilni telefon koji je ona unijela u zatvorske prostorije i predala ga zatvoreniku J. J.


18.09.2018.godine – Saopštenje: Održan sastanak sa britanskom ambasadorkom Alison Kemp i timom eksperata iz UK

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa saradnicima razgovarao je sa britanskom ambasadorkom Alison Kemp i timom eksperata iz UK, koji su zaduženi za sprovođenje istraživanja u oblasti organizovanog kriminala.

Vrhovni državni tužilac ukazao je na zajedničke interese Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore da udruženim snagama djeluju ka identifikaciji i suočavanju sa prijetnjama u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a u cilju jačanja vladavine prava.

Sagovornici su se složili da je Državno tužilaštvo postiglo rezultate u prethodnom periodu, ali da se mora nastaviti sa jačanjem kadrovskih kapaciteta kako bi borba protiv organizovanog kriminala i drugih teških oblika kriminala bila djelotvornija. Konstatovano je da je međunarodna saradnja izuzetno važna u borbi protiv prekograničnog kriminala čije se posljedice reflektuju u različitim državama.

 


07.09.2018. godine – Saopštenje: Podnijet optužni predlog protiv T.Č.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužni predlog protiv T.Č. iz P., blagajnice u Birou finansijskih poslova Skupštine Crne Gore, zbog produženog krivičnog djela pronevjera i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave. Okrivljenoj se stavlja na teret da je u toku 2016. godine prisvajala novac koji joj je povjeren u službi i da je kao službeno lice, u službenim ispravama, unosila neistinite podatke, tako što je, kao blagajnica u Birou finansijskih poslova oštećene Skupštine Crne Gore, iz blagajne uzimala za sebe novac i na određeni broj naloga za službena putovanja, stavljala lažne potpise poslanika i zaposlenih u Skupštini i drugih lica, kojima je navodno taj novac isplaćen kao dnevnice za službena putovanja u inostranstvo. 

Takođe, u odnosu na određeni broj putnih naloga za službena putovanja, za koji postoji sumnja da su falsifikovani, formiran je poseban krivični predmet protiv za sada nepoznatog učinioca, zbog produženog krivičnog djela pronevjera i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave, u kojem je u toku izviđaj i utvrđuju se odlučne činjenice i prikupljaju dokazi, obavještenja i podaci potrebni za identifikaciju učinioca i njegovo krivično gonjenje. 


06.09.2018. godine – Saopštenje: Podnijet predlog za određivanje pritvora osumnjičenom M. R.

Po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, uz krivičnu prijavu, privedeno je lice M. R. radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog, zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Nakon saslušanja, državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru donio je rješenje o zadržavanju osumnjičenog M.R. i sudiji za istragu Osnovnog suda u Baru podnio predlog za određivanje pritvora.


28.08.2018. godine – Saopštenje
 

Obavještavamo javnost da se u 7.30 časova , u mjestu Kupine, opština Podgorica, dogodila saobraćajna nezgoda, u kojoj su učestvovala tri vozila. U saobraćajnoj nezgodi je učestvovalo pet lica, od kojih je jedno lice smrtno stradalo, dok je jedno lice zadobilo tjelesne povrede.

 

Uviđaj je izvršio državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u prisustvu sudskog vještaka saobraćajne struke i policijskih službenika. U toku izviđajnog postupka izdate su naredbe za vještačenje, nakon čega će se, uz analizu drugih prikupljenih dokaza, utvrditi uzrok saobraćajne nezgode.


24.08.2018. godine – Saopštenje povodom eksplozije koja se dogodila u fabrici „Tara aerospace“ u Mojkovcu

U vezi sa eksplozijom koja se dana 29.01.2018. godine dogodila u fabrici „Tara aerospace“ u Mojkovcu, kojom prilikom su u pogonu za presovanje  smrtno stradali zaposleni radnici R. Č i M. V. tužilac je ocijenio da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o čemu je sačinio službenu zabilješku i obavještenje.

Iz nalaza i mišljenja Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra Beograd, proizilazi da je vještačenjem utvrđeno da je dana 29.01.2018. godine oko 08.39 časova došlo do eksplozije u požaru u fabrici “Tara aerospace” u Mojkovcu. Eksplozija i požar su se dogodili u pogonu “Velika presa” u kome se tog dana na hidrauličnoj presi, alatom za presovanje, vršilo presovanje smjese koja ulazi u sastav pirotehničkog kvadra za IC mamce. Vještak je dao mišljenje da je do eksplozije došlo u trenutku kada je radnik fabrike R. Č. preko prethodno postavljenog tiskača, sastavljao pomoćni alat. Tom prilikom, najvjerovatnije usljed udara, trenja ili pritiska, došlo je do pretvaranja mehaničke energije u toplotnu energiju, koja je tako oslobođena upalila crni barut a potom i MTF smjesu, u alatu koji je bio postavljen na kolicima hidraulične prese. 

Pročitajte kompletno saopštenje


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22.08.2018. godine – Saopštenje: Podnijet optužni predlog protiv S.V.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podnijelo je optužni predlog protiv S.V. iz Beograda, Osnovnom sudu u Kotoru, zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, učinjeno na štetu sudije Suda za prekšraje u Budvi, Odjeljenja u Kotoru, J.S.

Okrivljenoj se stavlja na teret da je dana 14.07.2018. godine oko 12.30 časova u Kotoru, u prostorijama Suda za prekršaje u Budvi, Odjeljenja u Kotoru, napala služebno lice u vršenju sllužbene dužnosti – sudiju tog Suda oštećenu J.S., kojom prilikom je oštećena zadobila laku tjelesnu povredu.


16.08.2018. godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje povodom nesreće u Bečićima u kojoj su život izgubila dva lica

Povodom nezgode – pada paraglajdera, koja se dogodila dana 15.08.2018. godine oko 18.00 časova u Bečićima, opština Budva, u kojoj su život izgubila dva lica, formiran je predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, koje je obavilo i uviđaj na licu mjesta.

Po nalogu dežurnog tužioca lišen je slobode D. Ć. iz Mojkovca, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti i uz krivičnu prijavu je priveden radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog. Osumnjičenom je, nakon saslušanja, određeno zadržavanje u trajanju do 72 sata. Izviđaj je u toku.


16.08.2018. godine – Saopštenje: Predlog za određivanje pritvora osumnjičenoj za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

Dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, podnio je Sudiji za istragu Osnovnog suda u Kotoru predlog za određivanje pritvora protiv osumnjičene S.V.

Po nalogu dežurnog tužioca službenici Uprave policije lišili su slobode S.V. dana 14.08.2018.godine zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, učinjenog na štetu J.S., sudije Suda za prekršaje u Budvi, Odjeljenja u Kotoru. Nakon saslušanja dana 15.08.2018.g. osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 72 sata.


15.08.2018. godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje zbog napada na službeno lice

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, nakon saslušanja, donijelo je Rješenje o zadržavanju osumnjičene S. V. do 72 časa.

Po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru dana 14.08.2018. godine u 17.00 časova lišena je slobode S. V., zbog krivičnog djela – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, učinjeno na štetu J. S., sudije Suda za prekršaje u Budvi, Odjeljenja u Kotoru.


10.08.2018.godine - Saopštenje: Izabran rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju

Pred Tužilačkim savjetom, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, zakletvu je položio Mirko Bulatović, izabrani rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.
 


30.07.2018 –Saopštenje: Održana V sjednica Tužilačkog savjeta


Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je presjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, utvrđen je predlog razdjela budžeta svakog državnog  tužilaštva posebno i Tužilačkog savjeta za 2019.godinu, kao i nacrt razdjela budžeta Potrošačke jedinice Tužilaštva po programima za 2019.godinu.

Obavljen je intervju sa kandidatom prijavljenim na interni oglas za trajno dobrovoljno premještanje, te donijeta Odluka o obrazovanju Vijeća za ocjenjivanje rukovodilaca državnih tužilaštava.

Na sjednici je, takođe, usvojen Izvještaj Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca za period 01. januar - 30. jun 2018.godine.


27.07.2018.godine –Saopšenje  


U nastavku IV sjednice Tužilačkog savjeta, kojom je presjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, izabran je Mirko Bulatović za rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Tužilački savjet, dao je saglasnost za centralizovano planiranje budžeta u Ministartvu pravde, povodom realizacije mjera i aktivnosti predviđenih Akcionim planom za sprovođenje strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa 2016-2020.godine.

 


20.07.2018.godine – Saopštenje: Predlog za pritvor osumnjičenom za dječiju pornografiju

Dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju sudiji za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju podnio je predlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog D.M. iz Rožaja.

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju 19.07.2018.godine službenici Uprave policije lišili su slobode  D.M zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – dječja pornografija.

Nakon saslušanja osumnjičenom je određeno zadržavanje u trajanju do 72 sata.


06.07.2018.godine- Saopštenje: Održana IV sjednica Tužilačkog Savjeta


Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javne oglase za izbor rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju i jednog državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Donijeta je odluka o izmjeni Poslovnika Tužilačkog savjeta i odluka o upućivanju državne tužiteljke Stojanke Radović u Specijalno državno tuzilastvo.

Tužilački Savjet na da današnjoj sjednici, delegirao je člana Tužilačkog savjeta Hasana Lukača za predstavnika Tužilačkog savjeta u Upravnom odboru projekta ”Podrška Evropske unije vladavini prava”-EUROL II.

Osim toga, odlučeno je da član Tužilačkog savjeta Ljubinka Bašović radi 50% svog radnog vremena  u toku godine u Tužilačkom Savjetu.

Na sjednici je, takođe, razmotreno 20 pritužbi na rad državnih tužilaca  u pogledu zakonitosti rada.


02.07.2018.godine – Saopštenje: Održana VII Konferencija državnih tužilaca

 
Na današnjoj Konferenciji državnih tužilaca, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, izabrana je predsjednica Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca, Ranka Čarapić, članica Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Konferencija državnih tužilaca je, na današnjoj sjednici, donijela novi Etički kodeks državnih tužilaca, na osnovu nacrta pripremljenog u saradnji sa ekspertima Savjeta Evrope, angažovanih u okviru projekta Savjeta Evrope „Odgovornost u pravosudnom sistemu“ koji se realizuje kroz program Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku.


 

 

Arhiva saopštenja 2018

Arhiva saopštenja 2017

Arhiva saopštenja 2016

Arhiva saopštenja 2015

Arhiva saopštenja 2014

Arhiva saopštenja 2013

Arhiva saopštenja 2012